Search

Актуална и важна информация

МИНИСТРИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА И НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО РЕГЛАМЕНТИРАХА ТЕСТВАНЕТО В УЧИЛИЩЕ

Уважаеми родители, във връзка с увеличаване на заболевоемостта в Община Сливен към 03.01.2022 г. Ви уведомяваме:

1. Възобновява се тестването на учеииците в училище. Първото тестване ще бъде на 05.01.2022 г., а следващото съответно на 10.01.2022 г.

2. За всички останали ученици,за които няма декларирано писмено съгласие от родител, продължават да се обучават в електронната платформа Google classroom.

    Министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издадоха заповед, която регламентира подробно процеса на тестване в училищата. С нея те правят задължителни за изпълнение Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които са актуализирани съобразно новата обстановка.
    Според новите насоки присъственият учебен процес ще изисква изследване на учениците с щадящи бързи антигенни тестове за COVID-19, докато 14-дневната обща заболяемост падне под 250 на 100 000 души. Изключение ще се прави за децата с валиден документ за преболедуване или с отрицателен резултат от лабораторно изследване, а за учениците над 12 години – и ако имат документ за ваксинация.
    Изследването се извършва в училището, с изключение на учениците със специални образователни потребности, които се тестват вкъщи. В случаите когато присъственото обучение се възобновява в дни, различни от понеделник и четвъртък, тестване се извършва в първия присъствен ден от седмицата. Ако първият присъствен ден е вторник, следващото изследване се прави в четвъртък. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, следващо тестване през седмицата не се извършва.
   Изследването на учениците се извършва в класната стая на паралелката от поне две лица, определени от директора (педагогически, непедагогически персонал, медицинско лице и/или доброволци). Доброволци могат да бъдат родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от лабораторно изследване.
В документа са подробно разписани четири задължителни протокола за поведение при съмнение или случай на COVID-19 в училището.
Заповедта, която регламентира процеса на тестване в училищата, можете да видите тук: https://www.mon.bg/upload/28537/Zapoved_Nasoki08112021.pdf.
Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите тук: https://www.mon.bg/upload/28536/Nasoki-MON08112021-1.pdf.

Във връзка с възстановяване на присъствения образователен процес за учениците от 1. до 4. клас в условията на безопасна среда, Ви информираме зъ възможността да се тестват учениците с  бързи антигенни щадящи тестове за COVID-19, които ще се прилагат в училище, заедно с декларация за съгласие (Приложение№2) /учениците ще се тестват два пъти седмично/, която родителите да попълнят и представят в училището в електронен формат или на хартия не по-късно от 12 часа на 08.11.21 г. Обръщаме внимание, че родителите на учениците със специални образователни потребности декларират (Приложение № 3), че тестването ще се извършва в домашни условия и децата ще посещават училище само след отрицателен резултат от теста. За последващо включване на ученици в процеса на тестване декларации за съгласие от родителите ще се приемат поне два дни предварително.

Приложение № 2

Приложение № 3

Обучителни видеоклипове:

https://bntnews.bg/news/kak-shte-testvat-uchenicite-za-covid-19-snimki-video-1174093news.html

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/244651-mon-demonstrira-kak-shte-se-testvat-nay-malkite-uchenitsi-video

https://vid.btv.bg/btvnews/2021/11/04/TESTVANE_DECA_3_1636038043-1.mp4.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/демонстрация-как-се-правят-двата-щадящи-теста-одобрени-от-здравните-власти/369782131403804/

Ваксините-–-митове-и-реалности

Ваксините-ефективен-инструмент

Във връзка с препоръки на Националния оперативен щаб на територията на Република България, свързани с разпространение на COVID-19 в световен план, се обръщаме към всички ученици и родители:

1. Уважаеми ученици, предвид опазване на здравето Ви, следва да ограничите максимално достъпа си до обществени места, в които има струпване на хора. Добре е да избягвате физическия контакт при среща с връстници и други хора, от типа близко общуване, ръкостискане, прегръдка. Приканваме Ви да използвате активно средствата за лична хигиена, които са осигурени от семейството Ви, като ръцете се мият или се дезинфекцират периодично и задължително преди храна и след използване на тоалетна.

Оставането Ви вкъщи ще ограничи възможността за заразяване и предаване на вируса. Времето у дома може да бъде успешно използвано от Вас за упражняване на преподадени вече уроци, както и за запознаване с ново учебно съдържание, което Вашите учители ще ви предоставят по различни канали: чрез обучителна платформа, имейл, групи в социални мрежи и др.

2. Уважаеми родители, вярваме, че е Ваша първостепенната грижа и отговорност да подготвите децата си, като им осигурите лични предпазни средства. Сигурни сме, че като отговорни родители ще следите за здравословното състояние на своето дете и при най-малко съмнение за влошаване на здравето му, ще му осигурите нужната медицинска помощ. Разчитаме на подкрепата Ви в усилията ни да мотивираме децата да се запознават с ново учебно съдържание, предоставено им по различни канали от учителите в тяхното училище. Предвид дългия период на преустановени учебни занятия, се надяваме, че макар и от дистанция, комуникацията с училището и възможността за усвояване на знания няма да бъдат прекъснати.

Статия за работата на ОУ „Найден Геров“ по време на извънредното положение във вестник „Аз-буки“

Въпроси и отговори относно новия коронавирус

Коронавирус-как да се предпазим?

Как да говорим с децата за коронавируса? 

Работа в домашни условия при децата от Подготвителната група в трудна ситуация на физическа изолация

Как да работим безопасно в интернет пространството- съвети за родители и деца

Учениците от ОУ „Найден Геров“ с. Гавраилово получиха устройства, част от кампания „Стара техника за ново начало“ от Център за междуетнически диалог и толерантност АМАЛИПЕ -http://amalipe.site/newsite/gavrailovo-tehnika-darenia/?fbclid=IwAR22fByQZIT2nj7sHAKdMvZ1A4Wf2w01T03RLhgD8aFQ5ofCk5aHlmPKQg0

История за коронавируса