В помощ на ученика

Официална интернет страница на Националната телефонна линия за деца 116 111, управлявана и администрирана от Държавната агенция за закрила на детето.: https://116111.bg/

Помагало
http://www.pomagalo.com
Изключително богат на материали сайт. Към момента на писане на настоящата статия помощните материали са близо 130 хиляди, разделени в категории, както за ученици, така и за студенти. Тук ще намерите лекции, курсови работи, реферати, теми, доклади, онлайн тестове, информация, свързана с конкретни университети. В секция „Тестове” ще откриете редица общи и силно специализирани материали. В секция „Частни учители” пък можете да предлагате или да ползвате съответните услуги.
Сайтът съдържа още презентации, блог, както и специална секция за потребители, където можете да се регистрирате и евентуално да установите контакт с някого от вашето училище или университет.

Словото
http://www.slovo.bg
Виртуалната библиотека Словото е една от най-старите сред родното Интернет пространство и съдържа всички произведения, които можете да срещнете в конспекта на малките и големите ученици.
Онлайн книжарницата на сайта ще ви предложи страшно много физическа литература, която можете да купите на преференциални цени.
Дъщерен сайт на Словото е Словеса (http://www.slovesa.net), насочен към новините от областта на културата. В него ще намерите най-новото от различни рубрики, като литература, музика, сцена (театър, опера, балет), кино и образи (фотография, изобразително изкуство, скулптура).
Реферати
http://referati.com
Реферати е още един от наистина големите портали по темата, като основно материалите са насочени към дипломни и курсови работи. Повечето са платени, на цени от 5 до 25 лева, но дори по-евтините са качествени и с висок обем на страниците (ако това е важно за вас). Чрез сайта можете да задавате въпроси по конкретна тема, а дори можете да си направите поръчка по избрана тематика.

KidsBG
www.kidsbg.com
Дете, родител или просто любопитен посетител, на KidsBG всеки може да открие по нещо интересно. За малчуганите има онлайн игри, приказки, стихотворения, детски чат, както и рубрика за млади писатели, където на всяка творба се обръща подобаващо внимание. За родителите се предлагат редица специализирани материали, като едни от най-ценните са свързани с храненето на малчугана, възпитанието и тънкостите в образоването му. На сайта има и форум, в който можете да споделите проблема си, а реален психолог ще обърне внимание на запитването ви.
Библиотеки
http://bibliotekibg.primasoft.bg
Ако ви трябва информация, свързана с библиотеките в България, това е мястото. Тук ще намерите новини, стандарти, нормативни документи, публикации, информация за библиотечно образование и професионалните организации. В раздел „Библиотеките в България“ ще откриете списък на над 400 наши книгохранилища, подредени по азбучен ред на градовете, като повечето са със собствени уебстраници.
Не пропускайте и секцията „Интересни връзки“, където са поместени над 160 полезни препратки към чуждестранни библиотечни сайтове, литература, култура, изкуство, природа, екология, държавни институции, медицина и др.
Аз, детето
www.az-deteto.bg
Сайт, изцяло насочен към най-малките. Страницата е пълна с образователни материали под формата на занимателни игри и дава отговори на много въпроси, свързани с учебния материал. В секция „Забава“ ще бъдете приятно изненадани от десетки идеи за практически игри у дома, сред приятели или навън. Категорията с новините не е от най-често обновяваните, но съдържа полезна информация за родители, учители и ученици.
Не на последно място на сайта има секция за актуални конкурси, чрез които можете да спечелите любопитни награди, като екскурзии и детски книжки.

Знам
http://znam.bg
Общообразователен портал, осъществен с подкрепата на просветното министерство и на министерството на съобщенията в рамките на Националната програма за въвеждане на Интернет и комуникационните технологии в образованието.
ъм момента на сайта ще откриете над 100 хиляди статии, справочници, енциклопедии и речници, библиотека с произведения на български и на световни автори, интерактивни географски карти, изображения, аудио- и видеофайлове, конкретни и общи теми, разпределени в различни области на науката и познанието. Повечето от материалите са насочени към най-малките и учениците, но отскоро се работи и върху секция за студенти. Най-хубавото е, че всички тези материали са напълно безплатни.
ABC-BG
http://abc-bg.be
Още една страница, предназначена за по-малките. Състои се изцяло от озвучени на български интерактивни игри в категории, като природознание, правила за движение, кухня, пъзели, букви, родинознание, рисуване. На сайта има дори интерактивни гатанки, чат и много миниигри, които ще забавляват с часове както малките, така и родителите им.
Препиши
http://prepishi.com
Не, това не е онлайн наръчник за пищови и съвременни технологии за преписване, а портал с буквално десетки хиляди теми за всичко, свързано с учебния процес при ученика и студента. Общо категориите са над 50 и включват анализи, биографии, дипломни работи, тестове, есета, упражнения, лекции, преразкази, планове, съчинения разсъждения, реферати, конспекти и пр. Сайтът предлага и списък на всички училища в България (общо над 1000), като при повечето дори има данни за учителите и предметите, по които те преподават.
Свитъци
www.svitaci.com
Мястото, на което ще откриете всичко необходимо в подготовката за кандидатгимназиалните и кандидатстудентските изпити, но също и по задачи, които се поставят ежедневно в учебния процес. Идеята на сайта е не просто да предоставя готови разработки и пробни тестове (отговарящи на изискванията на образователното министерство по съответните предмети), но също и да помага във вашето търсене на информация, отговори и решения. „Свитъците” предлагат онлайн обучение по английски и немски езици, както и възможност за консултации по определени теми и материали.

 

Домашно
www.domashno.bg
Това е единственият сайт, който предлага абсолютно всички решения на задачите, които ще намерите в учебниците от 5-и до 12-и клас по предметите математика, физика и химия. Решенията са дело на професионалисти, а не на ученици, което само свидетелства, че можете да имате вяра на информацията, публикувана на сайта. А колко точно е тя? Общо близо 4500 решения на задачи, от които над 1500 по математика, около 1700 по физика и над 1000 по химия. И да, всичко това е безплатно за ползване.
BEL School
www.belschool.net
Първото отворено училище по български език и литература за ученици и учители. Освен широк спектър от материали и помагала, сайтът ще ви предложи и уроци за това, как например да пишете съчинения, есета, теми и пр. Страницата има преводи на английски и немски, съдържа и уроци по български, предназначени за чуждоезични ученици. Единственият минус на сайта е, че се изисква задължителна (безплатна) регистрация за достъп не само до отделните материали, но и до съдържанието на категориите.

 

Бързи линкове
www.bg-history.info – сайт, посветен на българската история
http://sebepoznanie.com – страница, насочена към психологията и личното развитие
www.minedu.government.bg – официалният сайт на Министерството на образованието, младежта и науката
www.kadedaucha.com – официален сайт на вестник „Къде да уча?”
http://edu.dir.bg – образователната секция на Dir.bg
www.webopedia.com - ако трябва да научите значението на определен английски термин, това е мястото
http://www.eol.org - страница, която си е поставила изключително амбициозната задача да събере на едно място всички живи организми на планетата
www.svilendobrev.com/detski/zvuk – гигантска колекция от аудиоприказки, басни и стихотворения на български
http://infoman.musala.com – всичко, свързано с информатиката
www.bgtemi.info – добра колекция от теми по литература
http://english.dechica.com – чудесен сайт за обучение по английски, предназначен основно за децата
http://drugs.314c.com - какво трябва да знаете за наркотиците и как да предпазите децата си
http://physics-bg.org – сайт, изцяло насочен към физиката
www.mathworld.wolfram.com – един от най-пълните математически справочници в онлайн пространството
Най-полезните речници
http://slovored.com - страхотен онлайн речник, разделен на две основни категории – английски (където освен класическия английско-български речник ще намерите още технически речник, компютърни термини, географски понятия и др.) и български (където разполагате със синонимен и тълковен речници, правопис, транслитерация, граматика, граматически съкращения и пр.);
http://translate.google.bg - през годините Google Translate стана нарицателен за машинален превод, но при положение че превежда от и на 60 езика, може да разпознава даден език, може да превежда документи, да чуете как звучи думата, както и да избирате алтернативен превод, то услугата на Google не е никак за подценяване. А сега и нещо, за което дори не подозирате, че Google Translate е наистина добър – това е преводът на чуждестранни длъжности (CEO, executive officer, chief legal officer и т.н.), както и техническа терминология, включително и медицински понятия;
www.polyglot3000.com – както подсказва името, тук става въпрос за същински полиглот, който превежда и разпознава близо 500 езика. Сред тях са и едни от най-редките на планетата, които се говорят от едва няколко десетки души. Между другото сайтът е преведен и на български език;
www.thediction.com – SA Dictionary е вероятно най-популярният английско-български речник у нас. От версия 2005 до версия 2010 Alpha 3 речникът е напълно безплатен;
http://webtrance.skycode.com - WebTrance е в непрекъснато развитие от 1998 година насам и за това време се превърна в еталон сред машинните преводачи. Поддържаните езици са английски, френски, испански, италиански, турски и немски. Безплатните преводи са до 500 символа на ден (за онлайн версията, а програмата превежда неограничен брой пъти по 500 символа), но срещу SMS на стойност 2.40 лв. можете да направите 1000 онлайн превода по 2000 символа.

Related posts:

Comments are closed.